Adószám: 18707018-1-13

 

Tiltott élelmiszerek


Avagy mit nem adhatunk macskánknak?

 

 

Íme ezek közül néhány:

Nyers sertéshús: Aujeszky-vírust tartalmazhat, amely leggyakrabban sertésekben és patkányokban fordul elő. Macskánál idegrendszeri tüneteket okoz (ingerlékenység, nyugtalanság), melyhez bőséges nyálfolyás társul és egyenlőtlenül tág pupillák. A megbetegedett állatok a fertőződést követően legkésőbb egy héten belül bénulásos tünetek közepette elhullanak. Kizárólag megelőzéssel védekezhetünk ellene, mégpedig úgy, hogy sertéshúst nyersen (különösen a sertésgégében található nagy mennyiségű vírus) nem adunk az állatnak, kizárólag sütve vagy főzve!

Túlzott májetetés: A nagy mennyiségű A-vitamin tartalék miatt lehet káros, ugyanis A-vitamin túladagolás léphet fel, ami mérgezési tüneteket okozhat. Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet hosszabb távon képes raktározni. Lassan ürül ki.

Túl fűszeres ételek: Nem tesz jót a gyomruknak, gyomorhurut alakulhat ki.


Csokoládé: A csokoládéban fellelhető alkaloidvegyületek (teobromin és koffein) felelősek a mérgezési tünetek kialakulásáért. Már akár 3 g csokoládéval kiválthatóak mérgezési tünetek egy átlagos macskán. Tünetek lehetnek: szapora szívverés, vérnyomásesés, izgatottság, epilepsziás nagyrohamok, kóma, halál. Állataink lényegesen nehezebben bontják le a theobromint és koffeint, mint mi magunk.


Répacukor (háztartásban használt cukor, vagy bármilyen édes étel): A kismacskák rosszul tolerálják, hasmenést kaphatnak tőle.


Tejcukor: Sok felnőtt macska nem képes lebontani, ezért ettől ozmotikus hasmenést kaphatnak.


Szilánkosan törő csontok: Ne adjunk ilyet a cicának, mert sérülést és akár fulladást is okozhatnak! A túlzott csontetés pedig egyébként sem jó, mert székrekedést okozhat.

Szalámivég, műanyag felvágott csomagolás: Bélelzáródást okozhatnak.


Egyéb más megszívlelendő szabályok:

  • Mindig nézzük meg konzerv esetén a tasakon feltüntetett lejárati időt, lejárt szavatosságú terméket sohase adjunk a cicának! Ha magunk készítjük ételét is figyeljünk oda arra, hogy a felhasznált alapanyagok ne legyenek romlottak.
  • Mindig kellemesen meleg eledelt adjunk a cicának! Ha túl meleg,megégeti magát, és a macska a táplálékhoz kötődő kellemetlen élményt könnyen megjegyzi és nehezen felejti. A túl hideg (fagyos) étel, pedig gyomorgyulladást okozhat.

 

Egészséges macskaszeme

A macskák híresek elbűvölő tekintetükről és nagyon éles látásukról. Az, hogy mindez így is maradjon nagyon fontos a cica szemének egészsége. Az egészséges cica szeme tiszta, a szaruhártya nem hat opálosnak.

Hogyan épül fel a szemük?

Központi része a szemgolyó, mely három burokból áll:

  • Ínhártya és szaruhártya: Az ínhártya fehér színű, felszínéhez tapadnak a szemmozgató izmok. A szaruhártya átlátszó, az ínhártya folytatása, mely kívülről borítja a szemet.
  • Középső burok: A szem tápanyagellátását és salakanyagainak elszállítását biztosítja, javarészt dúsan erezett érhártya alkotja. Elülső része a sugártest, mely gyűrű alakban veszi körül a szemlencsét, kettejük közt a kapcsolatot lencsefüggő rostok biztosítják. A szemlencse és a szaruhártya közötti üreget (csarnok) a csarnokvíz tölti ki. A sugártest a szivárványhártyában folytatódik, mely kívülről borítja a szemlencsét, ennek közepén egy nyílás a pupilla helyezkedik el, mely a szemet ért fénymennyiség hatására kitágul (kevés fényben) vagy összeszűkül (nagy fényben). A szivárványhártya pigmentmennyisége határozza meg, hogy milyen lesz a szem színe. (Minél sötétebb, értelemszerűen annál több pigment.)
  • Ideghártya, retina: A valódi ingerfelvevő réteg, receptorok és ingerületelvezeő neuronok alkotják. Macskáink szemében a retina mögött van egy fényvisszaverő réteg is, amely azokat a fotonokat amelyek nem nyelődtek el a fényérzékelő sejtekben visszaveri, így még egyszer ingerületbe hozzák a retinasejteket, hiszen visszafelé is áthaladnak rajtuk. Ezért világít sötétben olyan különlegesen a szemük.


Hogyan működik a szemük?

A belépő fény először a szaruhártyán törik meg, majd továbbhaladva eléri a pupillát, mely a szemet ért fénymennyiség függvényében összeszűkül vagy kitágul, szabályozva ezzel a szembe jutó fény mennyiségét. A szemlencsébe érkezve másodszor is megtörik a fénysugár. A fénytörő közegek mindig oly módon törik meg a fényt, hogy azok a retina sárgafoltjára érkezzenek, ugyanis csak így lesz éles a látott kép. 
Ha távoli képet néz akkor a lencse lapos lesz, mert a lencsefüggesztő rostok megfeszülnek és a kép az ideghártyára vetül, ha a tárgy közeledik a szemhez akkor a sugárizom húzódik össze, míg a lencsefüggesztő rostok elernyednek, így a lencse domborúbbá válik és ez a kép is az ideghártyára vetül és nem pedig mögé.
A receptorokról az érző neuronok viszik tovább az ingerületet a központi idegrendszer felé.


Szembetegségek:

  • Bakteriális gyulladás (kötőhártya-gyulladás)
  • Könnycsatorna eltömődés
  • Herpeszvírusos szaruhártya-gyulladás
  • Glaukóma (zöldhályog)

 

Mire figyeljünk oda macskánk szájában?

Természetesen mivel a táplálékukat macskáink is a szájunkon veszik fel, így érthető mennyire fontosak az egészséges fogak és az egészséges íny. Gondoljunk bele, hogy mi mindenre használják: a zsákmány megragadására, megölésére és széttépésére.


Hogyan?

A cicát fektessük egy egyenes sík felületre. Kérjünk meg egy segítőt, hogy fogja meg hátul a nyaka bőrénél erősen a cicát, míg a másik kezével a hátulját. Nagyon renitensen ellenálló cicát be lehet csavarni egy nagyobb plédbe, vagy törölközőbe. Mi pedig, ha az alsó állkapcsát gyengéden megnyomjuk, akkor hajlandó egy kissé szétnyitni a száját, amit mi már könnyedén ki tudunk úgy nyitni, hogy rendesen lássunk is belőle valamit.

Milyen egy egészséges cica szája belülről?

Mindenekelőtt a fogai hófehérek, nincs rajtuk elszíneződés. Az ínyük halványrózsaszín. Amennyiben skarlátvörös, duzzadt, gyulladt, akkor valószínűleg ínygyulladása van a cicának, így el kell őt vinni mihamarabb orvoshoz. Megesik, hogy a macskák fogain sárgás-barnás felrakódás látszik ez bizony a rettegett fogkő. A fogkövességben és/vagy ínygyulladásban szenvedő macskák szájszaga sokszor rendkívül bűzös. Gyakran csorog a nyáluk, kedvtelenek, étvágytalanok. Ilyenkor macskáink azért nem esznek, mert nem tudnak, fáj a foguk (bizony náluk is van fogszuvasodás), az ínyük és egész egyszerűen az egész procedúra annyira kellemetlen számukra, hogy inkább nem esznek, így pedig hamar leesnek a lábukról és apatikussá, gyengévé válnak. Figyeljünk tehát oda!

Érdemes még szót ejteni a fogváltásról. A cicáknál is kétféle fogazat váltja egymást. A macska tejfogait nagyjából 4-7 hónapos kora között váltják föl a maradandó fogak, szám szerint 30. Viszonylag gyakran megesik, hogy a tejfog még nem esett ki, de már mellette kinőtt a maradandó, mintegy dupla fogsorú lesz a macska. Azonban ha a tejfog nem esne ki magától hosszabb időn keresztül és/vagy begyullad a macska ínye a fogak környékén haladéktalanul forduljunk vele orvoshoz!

Fogszuvasodás: Természetesen háziállatainknak is megromolhat a fogazata, amelyet ugyanúgy el kell láttatni, mint a sajátunkat. Macskánál nagyon sokszor az ilyen fogat kihúzzák és gyakorlatilag minden probléma nélkül gyógyul, úgy hogy nem érzi meg a macska a kihúzott fog hiányát. Természetesen vannak olyan rendelők, amelyek macskák fogászati ellátását vállalják, tehát náluk is lehet fogtömést, fogszabályzást, sőt még akár koronát is készíttethetünk fogaik számára!


Milyen egyéb elváltozás esetén forduljunk haladéktalanul orvoshoz?

Nyelvfekélyek:

Oka lehet vírusos betegség (calicivírusos nátha, panleukopénia). Ilyenkor minden esetben állatorvosi segítségre van szükség, ugyanis az alapbetegséget kezelni kell.

 

Hogyan adjuk be a tablettát a macskának?1. Vedd fel a cicát és fektesd a bal karodra, mintha kisbabát dajkálnál. A jobb mutató- és hüvelykujjaddal gyengéden nyomd meg kétoldalt a cica pofiját, és amikor kinyitja a száját, a tenyeredben lévő tablettát dobd a szájába. Hagyd, hogy a cica becsukja a száját és nyeljen.

2. Vedd fel a tablettát a padlóról és a cicát a heverő mögül. Fektesd a cicát a bal karodra és ismételd meg a műveletet.

3. Dobd el az átázott tablettát és hozd vissza a cicát a hálószobából.

4. Nyomj ki másik tablettát a fóliából, a bal karodban tartott cica első mancsait balkézzel fogd szorosan. Feszítsd szét a száját, és jobb mutatóujjaddal lökd le a tablettát a torkán. Fogd be a száját és számolj tízig.

5. Vedd ki az akváriumból a tablettát és a gardróbból a cicát. Hívd be a párodat a kertből.

6. Térdelj le a padlóra, a cicát tartsd szorosan a térded között és fogd le a mancsait. Ne törődj a morgással. A párod fogja meg szorosan egyik kezével a cica fejét, a másik kezében levő vonalzót tegye a szájába és csúsztassa le rajta a tablettát, majd masszírozza a cica torkát.

7. Szedd le a cicát a függönyrúdról és vegyél elő másik tablettát. Ne feledd, hogy új vonalzót és függönyt kell venned. Szedd össze az eltört nippet, később majd megragasztod.

8. Bugyoláld be a cicát egy nagy törülközőbe, a párod feküdjön rá, hogy csak a cica feje lógjon ki a hóna alól. Tedd a tablettát egy szívószál végébe, egy ceruzával feszítsd szét a cica száját és fújj bele a szívószálba.

9. Ellenőrizd a gyógyszer ismertetőjét, nem káros-e emberekre és igyál egy pohár vizet, hogy elvegye az izét. Ragaszd be párod alkarján a sebeket és a vért hideg vízzel, és szappannal mosd ki a szőnyegből.

10. Hozd be a cicát a szomszéd udvarából. Vegyél elő másik tablettát. Tedd a cicát a szekrénybe és csukd be az ajtót úgy, hogy csak a feje lógjon ! ki.
Kanállal feszítsd szét a száját, és gumiszalaggal lődd be a torkába a tablettát.

11. Hozd be a garázsból a csavarhúzót és tedd vissza a szekrény pántjait.
Tégy hidegvizes borogatást az arcodra és ellenőrizd, nem járt-e le a tetanuszoltásod. Dobd el az elrongyolt pólódat és vegyél fel másikat.

12. Hívd fel a tűzoltókat, hogy vegyék le a macskát az útszéli fáról. Kérj bocsánatot a szomszédodtól, aki belerohant a kerítésébe, hogy ne üsse el a macskádat. Vedd elő az utolsó tablettát.

13. A macska első és hátsó lábait drótozd össze és erősítsd az ebédlőasztal lábához. Vegyél fel kertészkesztyűt és feszítsd szét a macska száját egy feszítővassal. Nyomd a szájába a tablettát és önts utána egy liter vizet, hogy lemossa.

14. Kérd meg párodat, hogy vigyen el az ügyeletre, ülj nyugodtan, amíg az orvos összevarrja a sebeket az ujjaidon és az alkarodon és eltávolítja a tablettadarabkákat a jobbszemedből. Hazafelé álljatok meg a bútorboltnál és rendeljétek meg az új asztalt.

15. Hívd fel az állatorvost és beszéld rá, hogy jöjjön ki hozzátok.

16. Nézd végig, ahogy az állatorvos karjába veszi a cicát, a másik kezével beadja a tablettát, és azt mondja: 'Na ugye, milyen egyszerű ez?'

 oldal tetejére