Az ivartalanítás előnyeiről!!!

 A szukakutyák évente általában kétszer, alkalmanként körülbelül egy hónapig tüzelnek. Ez az egy hónap nemcsak, hogy kényelmetlenséggel, rendetlenséggel és piszokkal jár, hanem azt is jelenti, hogy a kutyát erre az időre el kell zárnunk a kankutyáktól. 

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. A műtét alatt a kutyákat elaltatják, és már 1 óra múlva távozhaznak a klinikáról, 10 nap után - a varratszedést követően - biztonsággal térhetnek vissza társaik közé.

Az ivartalanításon átesett kutya nem szenved többé a tüzelés kellemetlenségeitől vagy az álvemhesség tüneteitől. Sőt a műtét után csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. A kutyán kívül a gazda is megszabadul számos kellemetlenségtől és aggodalomtól.  


A kankutyák egészen másképp kezdenek viselkedni, amint egy tüzelő szukáról tudomást szereznek a környéken. A legkisebb alkalmat is kihasználják a szökésre és sajnos, csak a forgalmas utak, vasuti sínek, vagy a hegyes kerítések tudják őket megakadályozni abban, hogy elérjék céljukat, a szuka portáján.

A kankutyák nemcsak akkor okoznak kellemetlenségeket, ha megszöknek, hanem akkor is, ha a párzás időszakában bezárva tartjuk őket. Ugatásuk, vonyításuk, területmegjelölő szagjeleik, agresszív, néha romboló magatartásuk sok gondot okoz. Vannak kutyák, amelyek akár a csukott ablakon is kiugranak, ha ösztöneik erre szólítják őket.

A kankutyák ivartalanítása hasonlóan rutinjellegű eljárás, mint a szukáké. Az ivartalanított kutyák kevésbé hajlamosak az elkószálásra és az agresszív viselkedésre. Okosan összeállított étrenddel és mozgási lehetőség biztosításával elkerülhető az elhízás, és a kutyus hamar felépülhet a műtét után.